Evenimente Astronomice

Evenimente Viitoare:


· 27 martie: Earth Hour - Incepand cu ora 20:30 in Piata Unirii Timisoara
· 10 aprilie: Yuri’s Night
· 24 aprilie: Astronomy Day I
· 15 mai: Noaptea muzeelor
· 19 mai: International Sidewalk Astronomy Night
· Iulie: Tabara de Astronomie Johannes Kepler
· Septembrie – octombrie: Noaptea cercetatorilor
· Octombrie: Astronomy Day II


Evenimente Realizate:

ISWinT

iswint

ISWinT – „International Student Week in Timisoara” – este unul dintre cele mai de seama festivaluri internationale dedicate studentilor, din Sud-Estul Europei, afiliat S.Or.C.E (Students Organizing Conventions Everywhere). Acesta reuneste an de an, la Timisoara, studenti din diferite colturi ale lumii, dornici sa cunoasca noi traditii, sa lege prietenii, sa isi dezvolte noi deprinderi.

In acest an Astroclubul Antares colaboreaza cu organizatorii ISWinT in cadrul unui Workshop de Astronomie ce se va incheia cu o seara de Observatii Astronomice.  

Orarul saptamanii studentesti la Timisoara
Marti(21.07.09)
09-10: Micul dejun
10-14: Deschiderea oficiala
14-15: Pranzul
16-17: Prima intalnire in cadrul atelierelor de lucru
17-20: Vizitarea orasului
20-21: Cina
22: Petrecere de „Bun venit”!
Miercuri(22.07.09)
09-10: Trezirea
10-11: Micul dejun
11-14: Raliu prin oras
14-15: Pranz
16-19: Ateliere de lucru
20-21: Cina
22: Parada ISWinT
Joi(23.07.09)
Excursie
Vineri(24.07.09)
Excursie
22: Seara de film
Sambata(25.07.09)
09-10: Trezirea
10-11: Micul dejun
11-14: In armata
14-15: Pranz
16-19: Ateliere de lucru
20: Noaptea insorita
Duminica(26.07.09)
09-10: Trezirea
10-11: Micul dejun
11-14: Traditional
14-15: Pranzul
16-19: Ateliere de lucru
20-21: Cina
22: Seara internationala
Luni(27.07.09)
09-10: Trezirea
10-11: Micul dejun
11-14: Timp de voie
14-15: Pranz
16-19: Ateliere de lucru
20-21: Cina
22: Inchiderea

Ziua Astronomiei 2 Mai 2009

Ziua de 2 Mai a adus foarte mult public la Ziua Astronomiei. Activitatile au inceput dimineata devreme la Planetriul UVT din cadrul Facultatii de Matematica. Participanti destul de putini la ora 10:00, ora destul de matinala.

Dupamasa actiunile s-au mutat la Observatorul Astronomic din Timisoara, unde si copii au avut parte de un program special. A fost un teatru de papusi, picturi pe fata, concurs de "Frizuri SF" si desene pe asfalt. Incepand cu ora 19:00 s-a trecut mai serios la astronomie. Dupa prezentarea organizatorilor, Dl. Farkas de la Observator, Dl. Dragan de la astroclubul Altair si Dl. Juravle de la astroclubul Antares au stat in fata publicului si au raspuns la intrebarile curiosilor, au incercat sa dea cat mai multe explicatii si cat mai pe intelesul celor prezenti. Dupa aceasta discutie libera, a urmat o prezentare despre Poluarea Luminoasa a domnului Farkas. In incheierea prezentarilor publicul a avut parte de "3D Astro Show" - prezentari pe proiector de Imagini si Filme de Astronomie 3D. Publicul a putu urmari acest 3D Show prin ochelari speciali asigurati de Observatorul Astronomic.

Partea de observatii astronomice a fost foarte scurta, publicul putand sa observe Luna si Saturn inainte de acoperirea cerului cu Nori. Fotografii de la acest eveniment pot fi vazute in Galeria Foto Astronomy Day 2009

In 2 Mai 2009 se sarbatoreste Ziua Internationala a Astronomiei. Cu aceasta ocazie, deja cunoscutii organizatori - Antares, Altair, Observatorul si UVT- invita publicul la activitati complexe. Cei interesati vor avea parte de prezentari de astronomie si fizica, proiectii 3D, prezentari la Planetariul din Incinta UVT si observatii astronomice seara, cu instrumentele astronomilor amatori. Vom reveni cu informatii detaliate asupra programului din 2 mai 2009.

Yuri's Night 12 Aprilie 2009


Galerie Foto

Duminica, 12 aprilie 2009, ora 20:00, Carturesti (Iulius Mall, Timisoara)
“Noaptea lui Yuri” reprezinta o actiune internationala dedicata aniversarii primului zbor al unui om în spatiul cosmic, Yuri Gagarin, precum si primului zbor al unei navete spatiale americane. Ambele evenimente au avut loc pe 12 aprilie, la o distanta de 20 de ani unul de celalalt – 1961, respectiv 1981. Pe 12 aprilie 2009, Carturesti Timisoara are bucuria de a gazdui editia locala a “Noptii lui Yuri”, un eveniment oferit de catre Agentia Spatiala Româna (ROSA) si Astroclubul Antares Timisoara.

2009 este Anul International al Astronomiei – prilej înnoit pentru a avea capul în stele si picioarele pe pamânt. Cu atât mai mult, asadar, un eveniment care are loc anual, si anume „Noaptea lui Yuri”, are anul acesta valente amplificate. Ce înseamna, în fapt, „Noaptea lui Yuri”? Pentru sarbatorirea „Noptii lui Yuri” nu exista o reteta standard. De la sesiuni de comunicari stiintifice la observatii astronomice si petreceri cu acte în regula în cluburi, orice manifestare dedicata acestui eveniment se califica. În anii trecuti, evenimentele organizate sub egida „Noptii lui Yuri” au variat de la petreceri masive la Los Angeles, San Francisco, Houston si Stockholm la mesaje din partea astronautilor si cosmonautilor la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Pentru sarbatorirea „Noptii lui Yuri” în România s-au pregatit evenimente în multe localitati din tara. La Timisoara si Cluj-Napoca, librariile Carturesti vor gazdui întâlniri ale publicului cu specialisti în astronomie si astronautica si expozitie de carte pe aceste domenii, urmate de observarea corpurilor ceresti prin telescoapele astronomilor amatori.

„Noaptea lui Yuri” gazduita de libraria Carturesti Timisoara (din incinta Iulius Mall) va cuprinde prezentari sustinute de catre Virgiliu Pop, cercetator la Agentia Spatiala Româna si coordonator national al „Noptii lui Yuri” si Andrei Juravle, de la Astroclubul Antares. Constelatii, planete, galaxii, comete si sateliti, orbita, supernove – terminologia astronomica de baza reuseste sa ne fascineze fara exceptie. Andrei Juravle si Virgiliu Pop vor „traduce” acesti termeni în limba româna, îi vor face de înteles, asa ca apropiati-va fara teama de un domeniu care a magnetizat omul din timpuri vechi, astronomia.

Dupa acest dialog degajat pe teme de astronomie si aeronautica desfasurat în libraria Carturesti, vom face câtiva pasi mici pentru om, mari pentru omenire: vom iesi pe terasa Iulius Mall, unde, la capatul scarilor care duc spre Casa Casatoriilor vom privi, prin telescoapele astronomilor amatori, cerul Timisoarei.

Astronomie si aeronautica pe întelesul tuturor, observatii astronomice pe terasa Iulius Mall – o seara de duminica inedita, de care va invitam sa va bucurati alaturi de noi, la Carturesti.

 


100 de ore de Astronomie 2-5 Aprilie

logo

In cadrul proiectului global "100 de ore de Astronomie" organizat cu ocazia Anului International al astronomiei, Astroclubul Antares in Colaborare cu Observatorul Astronomic Timisoara, Universitatea de Vest si Astroclubul Altair, va lua parte la acest eveniment. Astfel Vineri 3 aprilie si Sambata 4 aprilie, portile Observatorului Astronomic Timisoara din Piata Axente Sever nr 1, vor fi deschise pentru Public incepand cu orele 19:00. Vor avea loc prezentari pe teme de astronomie si observatii astronomice in caz de vreme favorabila. Mai multe informatii pot fi gasite la: www.100deoredeastronomie.sarm.ro Galerie Foto de la Eveniment

28 Martie 2009: Earth Hour Timisoara - Un succes!

In data de 28 Martie 2009 Astroclubul Anters Timisoara in colaborare cu Observatorul Astronomic, Universitatea de Vest si Astroclubul Altair au organizat Sidewalk Astronomy [ Astronomia de Trotuar] cu ocazia Earth Hour. Activitatea a avut loc in Piata Unirii din Timisoara unde in intervalul 20:30-21:30 a fost stins ilumintaul public in Piata. Prezenti cu instrumente optice, organizatorii au aratat publicului Planeta Saturn, Roiul M45-Pleiade si Roiul M44-Beehive. Prin ocularele instrumentelor s-au uitat oameni de toate varstele de la copii de gradinita la cei trecuti de varsta a 3-a. Fotografiile la acest eveniment au fost facute de Marc Frincu si pot fi vazute la: Galerie Foto

21 Martie 2009: Maratonul Messier 2009

In data de 21 Martie [Sambata] membrii Astroclubului au iesit la observatii langa Cheveres, incercand sa observe Maratonul Messier. Pregatiti cu 4 telescoape, cei 7 oameni prezenti au indurat frigul pana la ora 1 noapte. Dorin Blajan a reusit sa observe 61 de obiecte messier, fiind oprit de frig si nori.

28 Februarie: Deschiderea Anului International al Astronomiei in Banat

In data de 28 Februarie a avut loc Deschiderea Oficiala A Anului International al Astronomiei in Banat. Evenimentul a inceput de dimineata in cadrul Universitatii de Vest, cu prezentari facute de Dl. Comanescu, Dl. Vulcanov - din cadrul Universitatii; Dl Farkas - de la Observator; Dl Dragan - Astroclubul Altair si Dl. Alimpie - Astroclubul Antares. Au urmat 2 prezentari ale Planetariului din cadrul catedrei de Matematica din Universitate. Activitatile au continuat seara la Observatorul Astronomic, unde au fost prezenti astronomii amatori din cadrul Astroclubului Antares cu instrumente proprii. Din pacate vremea nu a fost favorabila, si s-a observat doar Planeta Venus pentru un scurt interval de timp. Fotografii de la eveniment pot fi vazute la: galerie astroclub

10 Mai 2008: Astronomy Day : Ziua Internationala a Astronomiei a fost sarbatorita in Timisoara prin colaborarea Astrocluburilor Timisorene Antares si Altair cu Universitatea de Vest si Observatorul Astronomic Timisoara.29 Martie 2008: Observatii pentru Maratonul Messier.
~Lista obiectelor Messier o puteti gasi la adresa...
~Catalogul Messier
~Maratonul Messier 2008


29 Februarie 2008: "Astronomie si Calendare" Eveniment organizat de Astroclubul Antares Timisoara si Observatorul Astronomic Timisoara. Lista de discutii a cumprins "Globe at Night" sustinuta de Dl Farkas, "Opozitia lui Saturn" sustinuta de Dl Frincu si "Calendare" sustinuta de Dl Dragan. Galerie Foto